Ardahan İl Koordinatörlüğü

TKDK’DAN 250.000 AVRO BÜTÇELİ ÇAĞRI


Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 21 Aralık 2017 tarihinde yayınlanan IPARD II 3. Çağrı ilanıyla birlikte hibe vereceği sektörleri kamuoyuyla paylaştı. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşan IPARD II Programında, 3. Çağrı ilanı kapsamında Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yönelik Yatırımlar (101) ( süt üretimi, besicilik, kaz yetiştiriciliği, manda yetiştiriciliği ), Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme (302) ( Bitkisel üretim, arıcılık, zanaatkarlık ve yerel ürün işleme, konaklama tesisleri, yeme içme tesisleri, rekreasyon faaliyetleri, makine parkları, yenilenebilir enerji ve su ürünleri yetiştiriciliği) tedbirlerinden destek verilecek. Ardahan’da 101 tedbirinden %40 ile %70 arasında, 302 tedbirinden ise %65 oranında hibe verilecek.

TKDK Ardahan İl Koordinatörü Yusuf GÜDER “ Uzun zamandır beklenen bu çağrı döneminde, vatandaşlara %40 ile %70 arasında değişen oranlarda karşılıksız destek verileceğiz. 101 tedbiri kapsamındaki hayvancılık projelerine bu çağrıda 164.706,34 Avro, 302 tedbiri kapsamındaki sektörlere ise 87.239,811 Avro bütçe ayrılmış durumda.

Coğrafi işaretini almış olduğumuz balın üretiminin Ardahan’da daha modern koşullarda yapılmasını sağlamak amacıyla kovan ve makine ekipman desteği vermemizin yanında kışlatma problemi olan vatandaşlar için de kışlatma binalarının inşasına destek vermekteyiz. Aynı zamanda vatandaşın ürettiği balı işleyip yan ürünlerini üretip ambalajlayabildiği modern işletmelerin kurulumuna da destek veriyoruz.

Zanaatkarlık ve katma değerli ürün işleme adı altında yöresel ürünlerimizden kaşarın günlük azami 10 ton olacak şekilde üretilmesine yönelik tesis kurulumu da % 65 oranıyla desteklediğimiz yatırımlar arasında bulunmaktadır.

IPARD II Programıyla desteklerimiz kapsamına eklenen kaz yetiştiriciliği sektöründen bu çağrı döneminde ilk projelerimizi almayı bekliyoruz. 350 – 3000 kaz kapasiteli modern çiftliklerin kurulumuna verdiğimiz desteklerle ilimizde daha çok geleneksel şekilde yapılan yetiştiriciliğe modern, sürdürülebilir tesisler kazandırmayı hedefliyoruz.

Hayvancılık projeleri 01 Mart 2018 - 05 Nisan 2018, diğer sektörlerle ilgili başvurular ise 12 Şubat 2018 – 15 Mart 2018 tarihleri arasında kabul edilmeye başlanacak. Başvuru koşulları ve tüm süreçlerle ilgili Koordinatörlüğümüz uzmanlarından destek alabilir, yüz yüze veya 444 85 35 numaralı yardım masasından bize ulaşabilirsiniz.” 
    Cimer