Ardahan İl Koordinatörlüğü

TKDK 16 PROJE İLE SÖZLEŞME İMZALAYACAK


 
IPARD II 3. Çağrı kapsamında ilk grupta 1.274 proje, Proje Değerlendirme ve Seçim Komisyonu tarafından onaylanmış olup bunlardan 16sı ile Ardahan TKDK arasında sözleşme hazırlıkları başlamıştır. % 65 hibe ile desteklenecek bu 16 projenin 10 tanesi arıcılık, 1 tanesi zanaatkarlık ve katma değerli ürün işleme (Kavılca İşleme ve Paketleme), 4 tanesi kırsal turizm, 1 tanesi ise su ürünleri yetiştiriciliği sektörlerinden olurken diğer projelerin seçme ve değerlendirme işlemleri devam etmektedir.

İl Koordinatörü Yusuf Güder: “9.963.447 TL yatırım tutarına sahip 16 projemiz için başvuru sahiplerine 6.475.590,28 TL hibe ödeyeceğiz. Bu projelerin sözleşme hazırlıkları devam etmektedir, en kısa sürede imzalamayı planlıyoruz. Arıcılık ve kırsal turizm projelerimiz dışında bu dönem ilk olarak zanaatkarlık ve katma değerli ürün işleme kapsamında “Kavılca İşleme” ve “Su ürünleri yetiştiriciliği” projesi aldık.

Kavılca buğdayı, özellikle Ardahan-Kars yöresinin soğuk iklimine uygun yapıda olup birçok buğday çeşidine göre vitamin, mineral ve protein açısından oldukça zengindir. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmeyen gıdalar arasında yer alan kavılca, kanser türlerine göre koruyucu özellik taşımaktadır. Bu buğday türünün işlenmesi ve paketlenmesi kapsamında destekleyeceğimiz proje Ardahan’da bir ilk olacaktır. Kavılca buğdayı gibi endemik ve nesli tükenmekte olan bir türün bölgede yaygınlaşmasını desteklemeye gelecek dönemlerde de devam edeceğiz. Aynı zamanda bu projenin Ardananlı yatırımcıları cesaretlendirmesini umut etmekteyiz.

Posof İlçesi Yolağzı Köyü’nde uygulanacak olan su ürünleri yetiştiriciliği projesi yine ilk olma özelliğini taşımaktadır. Başvuru sahibimiz üretim çiftliğinde yıllık 11.400 kg alabalık üretimi yapacak, restoran kısmında da Ardahanlılara hizmet edecektir.

Kırsal turizm kapsamında destekleyeceğimiz 4 apart otel projemizin ikisi Merkez’de diğer ikisi ise Posof İlçesinde hayata geçirilecektir. Yaklaşık 4 milyon TL’lik yatırım tutarına sahip projelerin bölgedeki konaklama sıkıntısını çözmeye katkıda bulunmasını temenni ediyoruz.” Dedi.
    Cimer